HTML

Pacific Time

A Csendes-óceán két partja és ami közte van. Főleg Tajvan.

Friss topikok

 • Urancityhero: Aki ezt írta, az nem járt Thaiföldön, vagy ha igen, akkor egy szimpla idióta. Varázslatos hely, ke... (2017.06.18. 15:11) Thaiföld, egy mosoly nélküli ország
 • aranyjohnny: Szintén a Carrefour-ban kiváló pékáruk kaphatók, kenyér, zsemle, bagett, ciabatta. (2012.11.04. 21:08) Enni Tajvanon
 • sokasebi: @kuanyin: Biztos? A Kínai Köztársaság 1912. január 1.-én lett kikiáltva, így 1912. lett az első év... (2012.11.03. 13:00) Érdekességek Tajvanról
 • initram5: Nagyon élvezetes leírás, várjuk a többi bejegyzést! :) (2012.11.03. 09:51) Vásárlás

Címkék

Krétaporosz iskolám

2017.10.12. 06:09 sokasebi

 

Képzeletbeli interjú volt ált. iskolás tanárommal

40 évig tanított orosz nyelvet, szerette a munkáját?

Szerettem tanár lenni, jobb volt ez mint a Gumigyárban 3 műszakban. Csak a gyerekeket nem bírtam, azok állandóan zajongtak, rohangáltak körülöttem, párat néha fejbe is kellett csapnom a naplóval. 

Hogyan tanult meg oroszul?

A háborúban találkoztam orosz katonákkal, ők tanítgattak, mondták gyevuska, legyél kedves hozzánk, kapsz kenyeret. Nagyon szerettek engem, sok kenyerem volt tőlük, meg persze pár abortuszom is. 

Hogyan lett tanár?

A háború után a Párt elküldött egy fél éves tanárképző tanfolyamra, ugyan főleg marxizmust tanultunk, de a végén kaptam egy orosztanári diplomát. 

Jó tanár volt?

Én voltam a legjobb, nálam pisszenés sem volt, begombolt köpenyben egyenes háttal ültek a tanulók. Megnézhette magát aki beszélgetni vagy rendetlenkedni mert.

Milyen oktatási módszert alkalmazott?

Nem volt különösebb módszerem, a ragozást be kellett magolni és minden órán volt felelés vagy dolgozat is. 

Most mivel tölti a napjait?

Nyugdíjas vagyok, nem járok sehová csak az ÁBC-be. Főzni szoktam, annyit hogy legyen elég egész hétre. Esténként nézem a TV-t, amíg van adás, néha leiszom magam, ilyenkor egy vödröt rakok az ágyam mellé.

(1989)

 

 

 

Szólj hozzá!

Thaiföld, egy mosoly nélküli ország

2013.05.05. 15:24 sokasebi

Thaiföld nagy előnye, hogy a pálmafákkal és olcsó sörrel szegélyezett fehér homokos tengerpartjai csak pár órányi repülésre vannak Európától. Ettől közelebb csak az arab tengerpartokat és a megkérdőjelezhető tisztaságú Indiát találjuk. A Karib-szigetek ugyanolyan távolságban vannak, de azt már az amerikai turisták lefoglalták maguknak. Maradtak még a luxusgettók: Maldiv és Seychelle. 

Thaiföld népszerűsége onnan ered, hogy a Vietnámban szolgáló katonák, ide jártak kikapcsolódni. Erre épült némi infrastruktúra éjszakai bárok formájában. Ma már Bangkok vitathatatlanul Ázsia közepe, konferenciákkal, vásárokkal, két repülőterén közel 60 millió turista fordul meg évente (Ferihegyen évente 8, Bécsben 22 millió).

Thaiföld bár gazdaságilag ugrásra kész kistigris, mégis a 3. világ része: koldusokkal, utcai árusokkal, korrupt rendőrökkel, szűk középosztállyal. Ebből adódóan remek célország a hátizsákos utazónak, aki napi pár dollárból vígan dorbézolhat reggelig, ellenben a helyiek hozzáállása a turistákhoz egy idő után bosszantó. 

P1440198.JPG

Ha csak sétálgatunk, akkor szinte percenként akarnak eladni nekünk valamit, ha meg igénybe veszünk egy szolgáltatást, akkor rögvest megpróbálnak rábeszélni egy drágábbra. Mindezt úgy, hogy a legtöbbjük néhány szón kívül semmit sem tud angolul. 

A tuk-tuk ipar szinte teljesen a turisták megkopasztására épül, a templomoknál belépőjegyet szedők is a saját zsebükre dolgoznak, táblák figyelmeztetnek arra, hogy a motorosok lekaphatják a táskákat a vállainkról vagy kizsebelhetnek miközben eladni próbálnak valamit. A reptéri taxisok itt is nagyon szeretik átvágni az embereket. 

images.jpg

Egy a témával foglalkozó blogbejegyzés hozzászólása : 

Unfortunately I found Thailand to be full of scams everywhere, TAT's (Tourism Authority of Thailand) included. I travelled around the world, 21 countries and Thailand finishes LAST for honesty, FIRST for scams! Trust no-one!

Scam city, Bangkok a youtube-on.

Ugyanakkor Thaiföldön a tengerparton heverészésen kívül nem nagyon tudunk mit kezdeni magunkkal, se komolyabb múzeummal, se kiemelkedő látványossággal nem rendelkezik. Történelmük, kultúrájuk, templomaik a futottak még kategória. Az ország közepe kifejezetten ronda. 

Idézet az ötévötnyelv blogról :

"Thaiföld sokakban a távoli, varázslatos világ képzetét kelti, pálmafák, szép nők, olcsóság, tengerpart, kedves emberek, meg persze mosolygás minden mennyiségben. Nem szeretnék erről értekezni, ezt mindenki maga dönti el, maradjunk abban, hogy a távoli, meg a tengerpart igaz. A többi meg részben, vagy sehogy. Tizenegy napot töltöttünk a három városban, sok mindent láttunk, sokat kajáltunk (nekem speciel egyáltalán nem tetszik a thai kaja: mindent televágnak gyömbérrel meg mentával), meg biztos bennem van a hiba, de engem nem igazán ragadott magával a hely."

És Bangkok valószínűleg a világ egyetlen városa, ahol a metró nem megy be a belvárosba. 

DSCN0319.JPG

16 komment

Tajvani adózás

2013.05.03. 12:45 sokasebi

A személyi jövedelemadó (income tax) sajnos Tajvanon sem sokkal egyszerübb, mint Magyarországon. Itt is áprilisig gyűjtögeti az ember a papírokat, igazolást az itt töltött napokról (Certificate of Residence period), fizetési cetliket (salary statement), majd megkapja az adóbevallási nyomtatványt egy halom tájékoztatóval egyetemben. 

A nyomtatvány a magyarral ellentétben itt 1 db papir, bár akkora, hogy 4 db A4-esnek felel meg, de akkor is csak a töredéke a magyarnak. Kitöltése teljesen logikus és kétnyelvű. Érdekesség, hogy a banki kamatot is itt kell bevallani, amit valamilyen okból szintén a munkahely igazol. 

Az adósávok a következőek :

0-500,000                         5%
500,001-1,130,000               12%
1,130,001-2,260,000            20%
2,260,001-4,230,000            30%
4,230,001 felett                 40%

Mivel itt is divat a családbarát adózás, az adóalapból levonható évi 76 ezer az egyedülállóknak és 152 ezer a házasoknak, valamint 82 ezer minden eltartott családtagért és 123 ezer ha ezen családtag 70 év feletti. Családtagnak számít a házastárs szülei is és szerencsére elég csak nyilatkozni az eltartásról, nem kell igazolni. 

Ellenben csatolni kell a fizetési cetliket, házassági és születési anyakönyvi kivonatok másolatát, szerencsére ma már ezek otthon is háromnyelvűek (magyar, angol, francia), útlevél, helyi igazolvány (ARC), bankbetétkönyv másolatát és még amit igazolni szeretnénk, iskolalátogatási bizonyítvány, nyilatkozat a szülők, nagyszülők eltartásáról. 

Amennyiben kevesebb mint 183 napot töltöttünk el az országban (non-resident), akkor egyszerűbb az adózás, mert egységesen 18% az adó ellenben semmit sem lehet visszaigényelni. 

Ha a maradék időnket Magyarországon töltöttük el és ott is adóbevallást kell készítenünk, akkor jó tudni, hogy a 2010. évi CXXXIII. törvény alapján a tajvani jövedelmek után nem kell adót fizetni Magyarországon. 

taxform.jpg

 

Szólj hozzá!

Hogyan utazzunk Bangkokba (vagy Taipeibe) - Szájbarágó

2012.11.25. 12:38 sokasebi

Utazzunk Bécsből, EVA AIR járattal mely minden szerdán, pénteken és vasárnap 19,25-kor, BR 62 járatszámmal repül Taipei-be bangkoki leszállással. (Bécsből Bangkokba van járata az Austrian Airlines-nak is, Taipei-be pedig a nevében ellentétben nem kínai China Airlines közvetlenül is repül. Ferihegyről mindkét város csak átszállással érhető el.) 

A Népligetből 13,45-kor indul egy Volánbusz által üzemeltetett wifi-vel is ellátott panorámabusz, mely 17,10-kor van a reptéren. A busz közvetlenül a terminál előtt áll meg, nem kell sokat gyalogolni. A terminálban az érkezési szintre érkezünk, itt boltokat, kávézókat és gyorséttermeket találhatunk. Keressünk egy mozgólépcsőt ami egy emelettel feljebb visz. Nem kell sietni, a gépre becsekkolni csak 17,25 után lehet. Keressük meg a légitársaság pultját. Feladjuk a bőröndünket, majd az útlevél-ellenőrzés után bejutunk a tranzitba.

Itt is vannak boltok, kávézók, éttermek, de leülni nem nagyon lehet. 18,25 körül egy biztonsági átvizsgálás után be lehet menni a kapunál lévő elkerített részhez, ahol már csak székek vannak. A beszállókártya alapján megmondják hogy melyik részen üljünk le, ennek majd a beszállítás során lesz jelentősége. 19,00 körül be lehet szállni a gépbe,
19, 25-kor megkezdődik a hátratolás és hamarosan fel is szállunk. Párnát, takarót adnak, helyezkedjünk el kényelmesen, cipőt le, füldugót be! Készüljünk fel, hogy a gépen nagyon hideg lesz. Néha még a sapka is kell.

Az előttünk lévő ülészsebben található : egy vészhelyzeti tájékoztató, egy fedélzeti magazin, egy tévéműsor és duty-free katalógus, egy hányózacskó.

A gépen mindenki előtt van monitor, a szórakoztató rendszer távirányítója pedig a karfában található. A főmenü : mozifilmek, tévéfilmek, zene, játékok, gyereksarok, navigáció.

A mozifilmek között a legfrissebbeket is megnézhetjük. Az amcsi filmek eredeti nyelven kínai felirattal, a kínaiak angol felirattal mennek. A tévéfilmek között sorozatok is vannak pl. dr. House, Jóbarátok. A játékok között tetris meg hasonlók. A navigációban nézhetjük, hogy éppen merre jár a gép. A gyereksarokban a gyerekeknek szánt filmek és játékok vannak összegyűjtve. A játékokhoz el kell fordítani a távirányítót 90 fokkal.

Kb. a felszállás után egy órával hozzák a vacsorát. Italválaszték : ásványvíz, kóla, rostos üdítő, sör, bor. Ételválaszték : csirke, marha és tengeri herkentyű (chicken, beef and seafood). Elég nehéz megérteni a személyzet angolját, ha mi sem beszélünk jól angolul és sokat kérdezősködnek feleslegesen, érdemes használni az "it's all the same" vagy "no matter" kifejezéseket, mindkettő jelentése : mindegy. Vacsora után még egy italosztás és lámpaoltás, lehet aludni. Ha éjszaka megszomjazunk, a konyhában találunk innivalót.

A gép kb. 10 órát repül Bangkokig, tehát a saját óránk szerint reggel 6 körül érkezünk meg. Az bangkoki időben déli 12 óra, mert 6 órával vannak előrébb (téli időszámítás esetén).

Leszállás előtt egy órával hozzák a reggelit. Közben lehet sorban állni a vécékhez, meg osztogatnak immigration card-ot is, amit a belépéshez ki kell tölteni. Szükséges adatok : név, szül. dátum, állampolgárság, útlevél szám, járatszám, hotel neve. Az "arrival card" részt fogják elvenni, a másikat meg kell őriznünk hazautazásunkig. 

Leszállás után, ha Bangkok az úticélunk, kövessük a népet, meg a "way out", "immigration" vagy baggage reclaim" feliratokat. Először van az útlevélvizsgálat, szerencsére magyar állampolgárként már nem kell vízum, ha kevesebb mint  30 napig maradunk. Majd ha beengedtek az országba, akkor felvehetjük a poggyászunkat és elindulhatunk a kijárat felé. Közben elméletileg áteshetünk egy rutin vámvizsgálaton is.

Bangkokban a reptéri pénzváltók elég barátságtalan árfolyamon váltanak pénzt, a taxi ellenben olcsó. Van reptéri metró is, irány a szálloda!

Leszállás után, ha Taipei az úticélunk, akkor is minden poggyászunkkal együtt el kell hagynunk a gépet. Kövessük a népet, de hagyjuk, hogy a földi személyzet a kezünkbe nyomjon egy transfer feliratú kártyát. Kövessük a kártyásokat, ill. minden szembejövő reptéri alkalmazottnak mutassuk fel azt, így ők majd a helyes irányba terelgetnek. Végig kell mennünk a folyosón, majd a végén befordulva ismét biztonsági átvilágítás következik. Azután egy mozgólépcső felvisz egy emelettel feljebb és ismét visszasétálhatunk a gépünkhöz. A gép egy órát áll Bangkokban, ha gyorsak vagyunk az átvizsgálásnál, még körülnézhetünk a reptéren. Azért jó ez az átszállás, mert ugyanaz a gép megy tovább, tehát akármennyit is késett, nem tudjuk lekésni a csatlakozást. 

Utána ismét felszállás, 3 és fél óra repülés, ebéd és immigration card kitöltése a fedélzeten és megérkeztünk Tajvanra. Vízum nem szükséges 90 napig. A repülőtérről taxival vagy panorámabuszokkal juthatunk be Taipeibe, a transzfer ideje kb. egy óra.

Jó nyaralást!

Szólj hozzá!

Ázsiai tigrisek

2012.11.05. 15:32 sokasebi

Tajvan az egyike az ázsiai tigriseknek nevezett országoknak, Dél-Koreával, Szingapúrral, Hong Konggal együtt. Ezek az országok valóságos gazdasági csodát vettek véghez, évtizedeken keresztül, tartósan magas GDP növekedést produkáltak. (Az ázsiai gazdasági kis tigrisek: Fülöp-szigetek, Indonézia, Malajzia, Thaiföld.)

A négyek közül Hong Kong és Szingapúr pénzügyi központ lett, míg Dél-Korea és Tajvan elektronikai termékek gyártására szakosodott.

Tajvan 3 legnagyobb cége : HTC, Acer és Asus nálunk is ismertek. A HTC piaci értéke 2010 és 2011 között 160 %-al nőtt meg. Tajvan jelenleg a 18. leggazdagabb ország a világon, a GDP növekedése évi 10 %. 

Végül egy idevonatkozó érdekesség : a Toy Story - Játékháború c. filmben Buzz Lightyear miután megnéz egy reklámot, rájön, hogy ő csak egy játék.


Szólj hozzá!

228 = 56

2012.11.04. 16:39 sokasebi

Tajvanon is volt 1956, mikor az elégedetlen emberek fellázadtak a kormány és a mögötte álló nagyhatalom ellen. A végeredmény is ugyanaz lett, néhány dicsőséges nap után vereség és véres megtorlás. 

1945-ben mikor a 2. vh. befejeződésével a Japánok kivonultak Tajvanról a szigetet a nacionalisták kormányozta Kína vette birtokba. Mivel Kínában polgárháború kezdődött a szárazföldről érkezett új urak a sziget minden erőforrását elvonták, saját csapataikat erősítendő. Nagyszabású államosítás kezdődött, melynek eredménye infláció és élelmiszerhiány lett. Virágzott a fekete piac és folyamatosan növekedett a feszültség a helyiek és a kulcspozíciókat gyorsan elfoglaló bevándorlók között. 

1947. február 27.-én az adóhivatal emberei razziát tartottak a fekete piacon cigarettát árusítóknál, melynek során lefoglalták egy özvegyasszony áruját. A hatósági intézkedés dulakodásba torkollott, melynek során az árust pisztollyal fejbeverték és egy járókelőt lelőttek. A kormánnyal amúgy is elégedetlen és felháborodott emberek a rendőrségre mentek panaszt tenni, ahonnan elzavarták őket. 

Másnap 28.-án (innen a 228 elnevezés) az egyre növekvő tömeg a kormányzóság elé ment tüntetni, ahol a katonákkal összecsaptak. Az elfoglalt rádióállomás segítségével a tüntetés híre gyorsan elterjedt a szigeten, így más városokban is felkelés, zavargás (néhol fosztogatás) tört ki. A helyi hatalom meghátrált és a szigeten hetekig a tajvani civilek gyakorolták a hatalmat.

1947. március 7.-én indultak meg a szárazföldi-kínai kormánycsapatok a felkelés leverésére. Először véletlenszerű, majd szisztematikus gyilkolás kezdődött, melynek során becslések szerint 10-30 ezer embert végeztek ki, főleg értelmiségieket, diákokat, ügyvédeket és orvosokat.

1949-ben, mikor a kínai polgárháború elvesztésével a nacionalista kormányzat által uralt terület Tajvanra korlátozódott, statáriumot vezettek be és elkezdődött Tajvan fehérterror korszaka, mely 1987-ig tartott. Ez idő alatt 140 ezer embert vetettek börtönbe és kb. 3-4 ezer embert végeztek ki politikai okokból. A politikai pártokat betiltották, szabad választásokat nem tartottak. 

1975-ben meghalt a Tajvant addig kormányzó hadvezérből lett politikus és köztársasági elnök Chiang Kai-shek. A 80-as években enyhülés kezdődött, 1986-ban megalakult a Demokratikus Haladás Pártja (DPP), mely 2000-2008-ig kormányozta Tajvant. 

1990-ben a kormány szorgalmazta az események feltárását és az áldozatok családjainak kárpótlást fizettek. 1996-ban pedig az egykor elfoglalt rádióállomás épületében megnyílt a 228 emlékmúzeum. 

Szólj hozzá!

Vásárlás

2012.11.02. 17:37 sokasebi

 

Üzletek

Az életszínvonal növekedésével természetesen megnőtt Tajvanon a népek vásárlási kedve és kitört a pláza (mall) építési láz. A nemzetközi csúcsmárkák (Prada, Tiffany) a 101 torony körüli plázákban és a Sogó Mallban (Zhongxiao Dunhua Station) találhatóak. Itt az eladók beszélnek angolul. A nemzetközi középmárkák (pl. Esprit, Columbia) főleg a Xinyi (a 101 torony mögött) és Ximending (Ximen Station) negyedekben találhatóak. A plazák alagsorában mindig található Food Court a maga 50-100 kis kifőzdéjével. 

 A hagyományos kínai kirakodóvásár, ahol alkudni is lehet a Songshan vasútállomás környékén van (Houshanpi Station) ill. az éjszakai piacokon. Kütyü-vásárlások legjobb helyei a Main Station környéke, leginkább a Guang Hua Digital Plaza (Zhongxiao Xinsheng Station) és a Nova Electronics Mall. Az utóbbi könnyeben megközelíthető, az előbbi olcsóbb. Angol nyelvű könyvet kifejezetten kevés helyen lehet venni, leginkább az Eslite hálózat boltjaiban. A legnagyobb üzletük a Xinyi negyedben van. http://en.wikipedia.org/wiki/Eslite_Bookstore

Supermarketekből található Carrefour (francia) és a Costco (USA). Utóbbiban regisztráció szükséges, az éves tagdíj kb. 10 000 forint. A Tesco 2005-ben kivonult Tajvanról. 

Éjszakai piacok

Taipeiben rengeteg piac van, főleg a nagyobb templomok környékén. A nagyobb piacok este nyitnak és egész éjszaka nyitva vannak. Ezek afféle kirakodóvásárok is, utcai kifőzdékkel, céllövöldékkel, masszázzsal, gyümölcsárusokkal és rengeteg étteremmel. Az 5 legnagyobb piac:

 • Raohe Street (Songshan Vasútállomás mögött) : az első, ami a turistákra szakosodott
 • Huaxi Street (Longshan Temple Station) : az egykori vöröslámpás-negyed ma főleg éttermeiről híres. A folyóparton fekszik és több másik éjszakai piac is található a környékén. Fő utcája fedett és nem annyira zsúfolt mint a Shilin. 
 • Shilin Night Market (Jiantan Station) : A legnagyobb és leghíresebb. Tele van (főleg kínai és japán) turistával. Külön épületben vannak a kifőzdék, leghíresebb étke a kagylós omlett. 1 adag 500 forint. 

P1420512.JPG

 • Shida Night Market (Guting Station) : Mivel egy egyetem környékén van, ahol sok külföldi diák is tanul, leginkább változatos konyhájáról híres. 
 • Nanjichang Night Market (Wanhua Station) : Az egykori japán légibázis helyén található. Van olyan étterme, mely csak napi 2 órát van nyitva.

A Lonely Planet útikönyv kedvencei a fentiek közül a Shilin, a Shida és a Raohe, valamint:

 • Jingmei (Jingmei Station) : belvárostól messze és főleg pólóárusok
 • Shipai (Shipai Station) : az expatok lakta Tianmu negyed közelében

Árak

Bár Tajvant az útikönyvek a vásárlók paradicsomaként jellemzik, tegyük hozzá, hogy ez igaz lehet az árubőségre, de az árak tekintetében már korántsem ilyen jó a helyzet. Tajvanon a 6%-os ÁFA ellenére szinten minden iszonyatosan drága. 

1 komment

Vízummentes Ázsia

2012.11.02. 16:23 sokasebi

Magyar állampolgárok (ha az útlevelük érvényessége több mint 6 hónap) az alábbi országokba utazhatnak vízummentesen: 

 • Fülöp-szigetek 21 napig
 • Hong Kong 90 napig
 • Makaó 90 napig
 • Japán 3 hónapig (pedig Japánba nehezebb vízumot szerezni, mint az USÁ-ba)
 • Malajzia 90 napig
 • Szingapúr 90 napig
 • Tajvan 90 napig
 • Thaiföld 30 napig

Határon megvehető a vízum : Indonézia 30 napig

Az óceán túloldalán (Észak- és Dél-Amerikában) sehová sem kell vízum, legfeljebb valami beutazási engedély Jamaicában, Kubában és Mexikóban ami a határon megvehető. 

Szólj hozzá!

Enni Tajvanon

2012.11.02. 15:30 sokasebi

 

Csakúgy mint Kínában

Talán nem meglepő, hogy Tajvanon kínai a konyha. Rengeteg étterem van, úton-útfélen, főleg kifőzdék, pár asztallal, ahol gyorsan összeütnek egy sült rizst vagy szeletelnek egy párat a kirakatban lógó kacsából. 

P1420556.JPG

Vagy olyan, hogy csak ebéd és vacsoraidőben vannak nyitva, mindenfélét főznek és lehet válogatni. A fizetés a nagy asztal végében egyéni elbírálás szerint történik. 

P1420540.JPG

Az ilyen étkezések a helyieknek is csak aprópénz, nem ritka látvány, hogy az anyuka iskola után a gyerekekkel az étterem felé veszi az irányt. Nem biztos, hogy beülnek, az ételek legnagyobb hányadát a kedves vevők hazaviszik. 

Általánosságban elmondható, hogy a krumpli teljesen ismeretlen errefelé, a köret mindig rizs vagy rizstészta. Aki már nagyon unja, az ehet dumplingot, ami az a hússal/zöldséggel töltött főtt/sült gombóc, aminek nincs magyar neve, ill. a wikipédia szerint galuska vagy nokedli. Természetesen a tengeri herkentyű nem számít különlegességnek, nem úgy mint az alma, tejtermékek, sajtok vagy a lekvár.

Aki még olcsóbban szeretné megúszni az étkezést, az ehet az utcán is, számtalan árus süti a húst (főleg halat meg rákot) az utcán. Sütés után akkurátusan kicentrifugázzák a maradék olajat és külön procedúra alapján meg is fűszerezik. A képen látható krumpli ne tévesszen meg senkit, az édesburgonya. 

P1420550.JPG

Az utcai kifőzdék körül néha gusztustalan dögszag terjeng, ez a sült tofu illata, amit a helyiek is utálnak, csak úgy vannak vele, mint mi a pálpusztaival : "büdös a sajt, de ettől finom".


Nem úgy mint Kínában

Tajvanon ugyanakkor elérhetőek a nemzetközi konyha különböző formái is. Minden sarkon ott vannak az amerikai konyhaművészet képviselői, a McDonalds és KFC. Ritkábban ugyan, de vannak steak house-ok és all you can eat-ek. Ismert a pizza és a pasta. Nagyon elterjedt a japán konyha: a ramen (leves gazdagon) és a rántott hús ill. a teppanyaki látványkonyha. Ugyanakkor egyáltalán nincsenek errefelé a Kínában elterjedt hagyományos forgótányéros éttermek. Ám, míg Kínában ismeretlen dolog a péksütemény pl. kenyér, addig itt vannak francia pékségek és európai cukrászdák. 

P1420535.JPG

8 komment

Érdekességek Tajvanról

2012.10.16. 14:29 sokasebi

Az 500 méter magas Taipei 101 nevü felhőkarcoló 2004-ben épült és 2010-ig tartotta a világ legmagasabb épülete címet. 

Tajvanon (véletlenül csakúgy mint Észak-Koreában) 1912-től a Kínai Köztársaság kikiáltásától kezdődően számítják az éveket. Az idei év a 101. Ennek megfelelően itt nem Y2K problémával néztek szembe, hanem Y1C problémával. 

Tajvan területének 10 %-a nemzeti park. 

Tajvanon a vérvizsgálat folyamata a következő : vérvétel, majd narancslé és lekváros kenyér elfogyasztása eü. felügyelet mellett, 2 óra elteltével ismételt vérvétel. Akinek magas a vércukra az a várakozás idejét lépcsőzéssel tölti (hacsak nem akarja leszázalékoltatnia magát).

Tajvanon a modernebb lakásokban a konyhában két vízcsap található, az egyikből jön a normál, a másikból egy külön rendszeren keresztül a tisztított (ivó)víz.

Tajvanra és a Fülöp-szigetekre csap le a világon a legtöbb tájfun. 

Tajvanon az ebédszünet csendes pihenő is egyben. Ilyenkor az irodákban kikapcsolják a számítógépeket, telefonokat, leoltják a villanyt és az ebédelésből visszatértek az asztalra borulva vagy fejpárna segitségével szunyókálnak. 

A tajvani metro 1996-ben kezdett üzemelni, jelenlegi hossza 120 km. Jövőre 50 km-el fog bővülni. Budapesten 1896 óta sikerült építeni 32 km-t, mely 2014-ben várhatóan további 7 km-el fog bővülni. 

2 komment

süti beállítások módosítása