HTML

Pacific Time

A Csendes-óceán két partja és ami közte van. Főleg Tajvan.

Friss topikok

  • Urancityhero: Aki ezt írta, az nem járt Thaiföldön, vagy ha igen, akkor egy szimpla idióta. Varázslatos hely, ke... (2017.06.18. 15:11) Thaiföld, egy mosoly nélküli ország
  • aranyjohnny: Szintén a Carrefour-ban kiváló pékáruk kaphatók, kenyér, zsemle, bagett, ciabatta. (2012.11.04. 21:08) Enni Tajvanon
  • sokasebi: @kuanyin: Biztos? A Kínai Köztársaság 1912. január 1.-én lett kikiáltva, így 1912. lett az első év... (2012.11.03. 13:00) Érdekességek Tajvanról
  • initram5: Nagyon élvezetes leírás, várjuk a többi bejegyzést! :) (2012.11.03. 09:51) Vásárlás

Címkék

Thaiföld, egy mosoly nélküli ország

2013.05.05. 15:24 sokasebi

Thaiföld nagy előnye, hogy a pálmafákkal és olcsó sörrel szegélyezett fehér homokos tengerpartjai csak pár órányi repülésre vannak Európától. Ettől közelebb csak az arab tengerpartokat és a megkérdőjelezhető tisztaságú Indiát találjuk. A Karib-szigetek ugyanolyan távolságban vannak, de azt már az amerikai turisták lefoglalták maguknak. Maradtak még a luxusgettók: Maldiv és Seychelle. 

Thaiföld népszerűsége onnan ered, hogy a Vietnámban szolgáló katonák, ide jártak kikapcsolódni. Erre épült némi infrastruktúra éjszakai bárok formájában. Ma már Bangkok vitathatatlanul Ázsia közepe, konferenciákkal, vásárokkal, két repülőterén közel 60 millió turista fordul meg évente (Ferihegyen évente 8, Bécsben 22 millió).

Thaiföld bár gazdaságilag ugrásra kész kistigris, mégis a 3. világ része: koldusokkal, utcai árusokkal, korrupt rendőrökkel, szűk középosztállyal. Ebből adódóan remek célország a hátizsákos utazónak, aki napi pár dollárból vígan dorbézolhat reggelig, ellenben a helyiek hozzáállása a turistákhoz egy idő után bosszantó. 

P1440198.JPG

Ha csak sétálgatunk, akkor szinte percenként akarnak eladni nekünk valamit, ha meg igénybe veszünk egy szolgáltatást, akkor rögvest megpróbálnak rábeszélni egy drágábbra. Mindezt úgy, hogy a legtöbbjük néhány szón kívül semmit sem tud angolul. 

A tuk-tuk ipar szinte teljesen a turisták megkopasztására épül, a templomoknál belépőjegyet szedők is a saját zsebükre dolgoznak, táblák figyelmeztetnek arra, hogy a motorosok lekaphatják a táskákat a vállainkról vagy kizsebelhetnek miközben eladni próbálnak valamit. A reptéri taxisok itt is nagyon szeretik átvágni az embereket. 

images.jpg

Egy a témával foglalkozó blogbejegyzés hozzászólása : 

Unfortunately I found Thailand to be full of scams everywhere, TAT's (Tourism Authority of Thailand) included. I travelled around the world, 21 countries and Thailand finishes LAST for honesty, FIRST for scams! Trust no-one!

Scam city, Bangkok a youtube-on.

Ugyanakkor Thaiföldön a tengerparton heverészésen kívül nem nagyon tudunk mit kezdeni magunkkal, se komolyabb múzeummal, se kiemelkedő látványossággal nem rendelkezik. Történelmük, kultúrájuk, templomaik a futottak még kategória. Az ország közepe kifejezetten ronda. 

Idézet az ötévötnyelv blogról :

"Thaiföld sokakban a távoli, varázslatos világ képzetét kelti, pálmafák, szép nők, olcsóság, tengerpart, kedves emberek, meg persze mosolygás minden mennyiségben. Nem szeretnék erről értekezni, ezt mindenki maga dönti el, maradjunk abban, hogy a távoli, meg a tengerpart igaz. A többi meg részben, vagy sehogy. Tizenegy napot töltöttünk a három városban, sok mindent láttunk, sokat kajáltunk (nekem speciel egyáltalán nem tetszik a thai kaja: mindent televágnak gyömbérrel meg mentával), meg biztos bennem van a hiba, de engem nem igazán ragadott magával a hely."

És Bangkok valószínűleg a világ egyetlen városa, ahol a metró nem megy be a belvárosba. 

DSCN0319.JPG

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pacifictime.blog.hu/api/trackback/id/tr555282140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

☉ ☾ 2013.05.05. 18:06:14

Ez a bejegyzés így semmi. Sehonnan tart sehová, ez a kis kép itt felül... röhej, meg ne sértődj.

Hatos. Faszt, kilences! (törölt) 2013.05.05. 18:26:32

Félő, hogy a figyelmeztető táblácskán megadott mobilszám a cukrosbanánostojást rotyogtató úriembernél csörög.

Measurer 2013.05.05. 19:07:14

Azért a történelmi emlékek közül Bangkogban a Királyi Palotát, az Emerald (Fekvő-) Buddhát (Wat Phrakaewa, fel kell öltözni, nem lehet fényképezni) ill. az Arany Buddhát, vagy a régi fővárost, Ayutthayát (80km, egynapos)érdemes megnézni, na meg az első sziámi királyi székhely Sukhothait (repülővel, vagy egy napos zötykölődés buszon).
Ha meg izgalmat akarunk ott az elefántozás vagy tigrisezés, esetleg találkozás a Siamotyrannus isanensis-szel vagy a Siamosaurus suteethorni-val(Phu Khum Kao).
www.7thaiwonders.com/natural-wonders

Thai Thai 2013.05.05. 19:26:19

Te vagy életedben nem jártál Thaiföldön vagy igen de nem engedtek ki a repülőtérről. :)

sovesztomesz 2013.05.05. 20:56:13

Nos, a legtöbben jó tapasztalatokkal érkeznek vissza Thaiföldről, én is ezek közé tartozom. Esetleg lehetséges, hogy nem mindenki ilyen szerencsés; ám lehet, azok számára nem is való az a vidék!

Sajnálatos, ha rossz szájízzel térnek haza az utazók, de szerintem minden okkal történik.

Számomra nagy boldogság volt...

2013.05.05. 21:27:27

Voltam már párszor, látnivaló rengeteg van, aki nem talál, az menjen Balcsira, vagy horvátba a tengerpartra.
Sajnos már ők is elérték azt a szintet, amikor már nem érdemes odsamenni, mert az árak a hazaival vetekszenek és a lehúzás lett a legfontosabb megélhetési forrás. Tisztára, mint a balatoni vendéglátóipar.
Napi pár dollárból már nem lehet vígan dorbézolni.

Mbraun 2013.05.05. 23:42:08

Te sem jartal meg Thaifoldon. A tengerpartokon kivul van meg sok latnivalo, pl. Eszakon.... de mivel itthon csak ezt reklamozzak ezert van ennyi ismerete a csoportosan utazo tomegturistaknak -Phuket- Phi Phi- meg Koh Samui. Ja es szeretnem ha Pesten olyan metrok lennenek mint Bangkokban ...

sokasebi · http://pacifictime.blog.hu/ 2013.05.06. 03:13:33

20 éve voltam először Thaiföldön, mostanában meg rendszeresen járok oda. Máshogy látom a dolgokat, mint az a turista aki egész életében erre gyűjtött és minden pálmafa látványától elájul. És nem csak én látom így, hanem tele van a net ilyen panaszokkal.

Én is szeretném, ha a pesti metró olyan lenne mint a bangkoki, de azért vicc lenne, ha nem jönne be a Hungária körúton belülre.

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2013.05.06. 04:24:37

Ha ebben a félmillió km2-es országban nem tudsz magaddal mit kezdeni, akkor ez a kijelentés inkább téged minősít, legközelebb inkább a Disneyland-be menj! :-D
Jelzem, a sör kicsit se olcsó, a 16 milliós Bangkokban keresve se találsz annyi koldust, mint Budapesten és gyanítom, hogy az itteni (mármint thai) középosztály nagyobb létbiztonságban él, mint a magyar.
"Történelmük, kultúrájuk, templomaik a futottak még kategória" - ezt meg már inkább szó nélkül hagyom, mint ahogy még sok-sok pontatlanságot...

Ajószűcs 2013.05.06. 09:16:41

A szerzőről a következőket tudjuk meg:
-BKK-ban valószínűleg nem hagyta el a Khaosan road egy kilométeres körzetét.
- BKK-t észak felé egyáltalán nem hagyta el.
- Életében nem járt tényleg szegény, kellemetlen, vagy veszélyes országban.

Ha mindezt megtette volna, akkor számára is egyértelmű lenne hogy:

- A rém turistás övezeten kívül (kb nyolc utca) senki nem akar semmit eladni. Illetve persze szeretne, de ehhez ráutaló magatartás kell mutatni. Pl odamenni és kérni.
- Ugyanezen övezeten kívül könnyedén fogsz taxit, amelyik taxaméterrel megy. Meglepően olcsón. A tuktukban sem kell iszonyat sokat fizetni.
- Koldusból sokkal kevesebb van, mint mondjuk Pesten, vagy kb bármely európai városban.
- A thai idegenforgalom már messze nem csak a hátizsákos turistákról szól. Vannak kimondottan családi üdülőhelyek, incentive utak, drága szállodák, ahol az orosz elit nyaral stb.
- A közbiztonság kifejezetten jó. (Korrupció persze van, meg politikai megosztottság, meg sok minden egyéb, amiről itthon is tudnánk sokat mesélni.)
- Az ország középső része kimondottan gazdag látnivalókban, van három világörökségi színhely (Khao Yai Nemzeti Park, Ayutthaya, Sukothai), egy várományosi listás hely (Pimai), és ott van még pl Kanchanburi és környéke is, ahol természeti és kulturális látnivalók egyaránt vannak - vízeséstől a hídig a Kwai folyón, no meg a tigristemplomig. Egy intenzív hétre elegendő program csak egy napos kirándulásokkal BKK-ból. (És akkor még Pattayáról nem is beszéltünk.)
- Ugyanezt tudnám felhozni az ügyben, hogy mennyire jók avagy sem a templomok. Kétségtelen Angkor nagyobb durranás - de hát Angkor kb majdnem mindennél nagyobb durranás.

Amúgy javasolnám a psztírónak egyszer Calcuttát...

Nazareus 2013.05.06. 09:22:38

"Ha csak sétálgatunk, akkor szinte percenként akarnak eladni nekünk valamit, ha meg igénybe veszünk egy szolgáltatást, akkor rögvest megpróbálnak rábeszélni egy drágábbra. "

Hol járt a cikkiró? Biztos, hogy Thaiföldön? Most épp 3 hete vagyok itt, de még egyszer sem akartak eladni semmit, úgy, hogy én nem kértem, és egyszer sem akartak rábeszélni semmilyen drágább dologra. Voltam masszázson, ettem helyi étteremben, bérelek motort, semmi gondom nem volt még. Igaz, nem is elöször vagyok ebben az országban.

Az igaz lehet, hogy a tömegturizmus helyein (Phuket, Pattaya) már unják az idióta turistákat a helyik - meg is értem öket. Ezért kell kimozdulni a komfortzónából és máshova is elmenni az ötcsillagos szállodán kivül.

És persze temérdek sok látnivaló van, azokon kivül is, amit már a többiek emlitettek. Csodálatos természeti látványosságok (Koh Changon együtt fürödtem elefánttal a patakban, lehet fürödni vizesésben), északon Chiang Mai - Chiang Rai hegyvidékein lehet jókat kirándulni, barlangok, vizesések közt. Meg lehet nézni Ayutthayát, az ösi fövárost és persze rengeteg buddhista templomot.

A metróról: ha ez 3. világ, akkor Magyarország is. a Skytraint böven megirigyelheti Magyarország - az meg persze nem teljesen igaz, hogy nem megy metró a belvárosba - ez ugyanis 10 milliós város, tulajdonképpen több belvárosa is van (vagy amit annak lehet tekinteni), mindenesetre a Sukhumvit - Silom belvárosi részen ott megy a Skytrain. Néhány éve megépült a metro link a reptér és a belváros közt, amig mi a Lisztferihegyröl csak egy tragikomikus csuklós busszal vagy a méregdrága csalótaxikkal juthatunk be a városba, addig Bangkokban 50 baht-ért garantálják, hogy a taxis nem fog átvágni (ezért a pénzért nyilvántartják, hogy melyik taxis, hova vitt és számonkérhetö).

Na inkább nem is irok többet :)

Tawan 2013.05.06. 09:38:59

A Thaiföldről a részletesen, korrektül, szólókkal értek egyet. Azt verik át aki hagyja magát. Nem kötelező Tuk-Tukkal utazni, de egy óriási élmény és nem drága. A reptérről a belvárosba be lehet jutni és ha akarja az utazó még a repülőre is be lehet csekkolni, csomagot fel lehet adni. Hol van ez mitőlünk.
Nem pár óra az út 11 óránál nem rövidebb.
Én most utazom a jövőhét közepén 1 hónapra tizedszer.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2013.05.06. 10:23:08

A banános-csokis palacsintás képért nagy pluszpont, imádtam azt bezabálni minden este a langymelegben, az utcán ücsörögve :)))
Egyébként abszolút nem tudod miről írtál, az összes fanyalgásnak pedig semmi értelme, Thaiföld messze nem az amit leírtál...esetleg talán akkor ha Phuketre mentél last minute társasúttal egy olcsóbb szállóba és megtapasztaltad milyen lelketlen a tömegturizmus. Ha a hátadra veszed a kismotyódat és utazol magad, beledugod az orrod egy jobb útikönyvbe sorra járva az igenis fontos látnivalókat pozitív meglepetések fognak érni...vagy csak elég ha legközelebb a Khaosan Roadról kidugod a fejed amikor Bangkokban jársz...

Ajószűcs 2013.05.06. 10:38:58

@Nazareus: Hol járt? A Khaosan roadon és két utcával arrébb. Persse ott is inkább csak a tuktukosok ajánlgatják magukat...

The Hangman 2013.05.06. 15:50:31

@sokasebi: Neked ugy en bloc fingod sincs az egesz orszagrol. 10+ ev alatt, kb. netto 8 itt toltott honappal a hatam mogott annyit tudok mondani, hogy egy igazi loser vagy, ha ennyit birtal megtapasztalni. Bar inkabb az valoszinubb, hogy kb. a szobadbol sem tetted meg ki a labad soha...
Igazan eroszakos arusokhoz, meg az atvereshez, javaslom Tunisz (Marrakesh, Kairo...) bazarjait, vagy Peru turistanegyedeit. Kirablashoz Caracas vagy Rio lesz az igazan jo celpont.
Thaifoldhoz (ha egyszer megis odalatogatnal szemelyesen is) meg javaslom az igazi vilagjarok beszamoloit - kezdetnek "Thi Lo Su" vizeses, "Phu Kradueng" nemzeti park, "Chiaw Lan" nemzeti park, "Erawan", stb.
Amugy a thai embereknel keves kedvesebb nep van (meg ugy is, hogy most cseppet felhigultak burmaival a turistanegyedek).
Cserebe viszont pont a sor kurvadraga a tengerparton (70+ baht, vagyis kb. 500+ Ft egy doboz)

All in all, teged csak a tenyek zavartak meg a fenti szosszenet megirasakor.

Urancityhero 2017.06.18. 15:11:37

Aki ezt írta, az nem járt Thaiföldön, vagy ha igen, akkor egy szimpla idióta. Varázslatos hely, kellemes, barátságos, izgalmas.
süti beállítások módosítása