HTML

Pacific Time

A Csendes-óceán két partja és ami közte van. Főleg Tajvan.

Friss topikok

  • Urancityhero: Aki ezt írta, az nem járt Thaiföldön, vagy ha igen, akkor egy szimpla idióta. Varázslatos hely, ke... (2017.06.18. 15:11) Thaiföld, egy mosoly nélküli ország
  • aranyjohnny: Szintén a Carrefour-ban kiváló pékáruk kaphatók, kenyér, zsemle, bagett, ciabatta. (2012.11.04. 21:08) Enni Tajvanon
  • sokasebi: @kuanyin: Biztos? A Kínai Köztársaság 1912. január 1.-én lett kikiáltva, így 1912. lett az első év... (2012.11.03. 13:00) Érdekességek Tajvanról
  • initram5: Nagyon élvezetes leírás, várjuk a többi bejegyzést! :) (2012.11.03. 09:51) Vásárlás

Címkék

Time for Taiwan

2012.08.29. 15:48 sokasebi

Tajvan szigete, mely feleakkora mint Magyarország Kína és Japán között fekszik. Lakosai kínaiak, de ennek ellenére csak kétszer annyian vannak, mint Magyarország lakossága. 

Tajvan a világ leggazdagabb el nem ismert országa. Mivel Kína nem ismeri el függetlenségét, igyekszik diplomáciai vonalon ellehetetleníteni. Tajvan nem tagja az ENSZ-nek. Ha valamelyik ország elismeri a függetlenségét, akkor azzal az országgal Kína megszakítja a diplomácia kapcsolatukat. Ezért csak 23 ország ismeri el Tajvant: 4 afrikai, 6 csendes-óceáni sziget, 12 közép-amerikai és a Vatikán. Ezért van, hogy az USA nagykövetség neve itt egyszerűen csak American Institute, a magyaré pedig Kereskedelmi Iroda. Tajvan az olimpiákon csakis Kínai Taipei néven indulhat. Csak azzal vigasztalódhatnak, hogy a Nemzetközi Cserkész Szövetség még mindig Tajvant ismeri el Kína helyett. 

Az ellenségeskedés a negyvenes évekre nyúlik vissza, mikor Japán legyőzésével Kínában kitört a polgárháború a kommunisták és a nacionalisták (köztársaságiak) között. A kommunisták győzelme elől a nacionalisták áthajóztak Tajvanra, magukkal hozták a Nemzeti Bank és a Nemzeti Múzeum javát, a hajóflottát, a Tudományos Akadémia tagjait és számos más értelmiséget. A világ sokáig szabad Kínaként tekintett Tajvanra, az ENSZ-ben 1971-ig ők képviselték Kínát. 

Egyébként a két ország kapcsolata bizakodásra ad okot. Míg az ötvenes években Kína minden másnap bombázta a Kínához közel, Tajvantól távol fekvő, de Tajvanhoz tartozó Kinmen szigetét, addigra ma már béke van. Pár éve beindultak a légi járatok a két ország között és Kína küldött két pandát is. 

Tajvant az USA 51. tagállamának is nevezik (csakúgy mint Kanadát, Mexikót vagy Izraelt) és mi tagadás igencsak elamerikanizálódott. Minden sarkon van McDonalds, KFC, 7-Eleven. Tajvanon ugyanakkor erős a japánok hatása is, sok a japán étterem és a fürdő.

Az idegenforgalmi piacon Tajvan remekül eladható lenne, mint kelet és nyugat találkozása vagy mint angolul beszélő Kína. Tajvan pont olyan, mint amilyennek egy átlagos turista Kínát szeretné látni : lehet enni egzotikus kaját az utcán, de azért van gyorsvasút is meg Meki. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pacifictime.blog.hu/api/trackback/id/tr154739780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.